Hätäkeskus vahingonteoissa

20.05.2024

Tallin tontti rajoittuu -tiehen, siis vanhaan Hämeenlinnan tiehen, jossa nopeusrajoitus on 80km/h. Tallin ovelta on matkaa tielle noin 100 metriä. Eli sijainniltaan tontti on tällaisissa vahingonteoissa vaarallinen. 

Vahingontekojen yhteydessä on ollut hevosia lukuisia kertoja maantiellä, siitä huolimatta että vuoden verran kävin tallilla myös yöaikaan. Toki toisinaan on pakko myös muutama tunti nukkua.

Ensimmäiselle kerralle, kun hevosia oli iso kasa maantien läheisyydessä irti, ehkä maantielläkin, saapui poliisi paikalle. Siitä kuinka pitkän ajan kuluessa hälytyksestä, minulla ei ole tietoa. Sen jälkeen ei sitten enää tultukaan, jo hätäkeskus kieltäytyi välittämästä hälytyksiä. Miksi, siihen odotan edelleen 18kk jälkeen vastausta. Viranomaisillahan on kuukausi aikaa vastata tietopyyntöihin.

Hätäkeskuksen toiminta

Hätäkeskus on aikavälin 11.1.2023-31.10.2023 pääosin kieltäytynyt välittämästä hälytyksiä poliisille, kun hevoset ovat vahingonteon jälkeen irti. Myöskään mitään tutkintaa jälkiin liittyen vahingontekojen (=rikosten) osalta ei ole suostuttu tekemään, siitä on kieltäydytty pyydettäessä.

Hätäkeskukseen kantelua tehdessä vastaavat kyllä kaikkien muiden ammatinharjoittajien puolesta, paitsi itsensä. Vitsikkäin ohje on ollut soittaa hälytystilanteissa eläinlääkärille. Eläinlääkärit hoitavat lääketieteellisen hoidon, eivät suinkaan lassoa hevosia hälytystilanteissa pelastustoimen/ poliisin puolesta tieliikenteestä. Olen itse myös pitkän linjan hevosalan ammattilainen ja osannut aina soittaa eläinlääkärin paikalle ennemmin kun myöhemmin. Lisäksi minulla hoitoalan koulutus. Siihen miksi hätäkeskus ei välitä tietoa poliisille en ole saanut muuta vastausta, kun että toimivat poliisin ohjeen mukaan. Sinnikkäästi noudattivat niitä ohjeita 10kk. Miksi heillä on sellainen ohje poliisilta, sitä vastausta jännityksellä odotan edelleen.

Elokuussa 2023 kun vahingontekoja on jatkunut tässä muodossaan 8kk, teen uusintakantelun oikeusasiamiehelle asiasta, kerron myöhemmin miten edellisen kävi. Nyt saamien tietojen mukaan häke on vastannut samaisen elokuun aikana oikeusasiamiehelle asiasta. Ainoa vaan että mikään ei muuttunut. Lokakuussa oli iso mälli jossa Gaialle kävi erittäin ikävästi, ainekset kaikkien 4 osallisen hevosen osalta oli myös paljon pahempaankin. Silloin hätäkeskus 4 puhelun aikana kieltäytyi hälyttämästä poliisia paikalle, silloin olisi varmasti oikein sujuvasti osasta porteista voinut saada tekijän jälkiäkin, kuten kymmenet muutkin kerrat. 

Kyseisen tapahtuman seuraamuksista laitoin taas kerran kantelua häkeen, tämä taisi olla 5 kantelu aiheesta. Sain vastaukseksi kuinka meillä täällä Suomessa viranomaiset noudattavat lakia (olen kaksoiskansalainen, syntynyt ja asunut aina Suomessa), ja kuinka maailmassa voi olla vielä valtioita joissa lakeja ei noudateta. Talli sijaitsee luonnollisesti Suomessa, siellä tehdään jatkuvia vahingontekoja, eläinsuojelulaki ei toteudu, perustuslaki ei toteudu, viranomaiset eivät noudata lainsäädäntöä sen enempää rikostutkinnan, hälytysten, kanteluiden kuin tietopyyntöjen osalta, että olisin jo aika varovainen niin laveissa väitteissä kun että Suomessa viranomaiset noudattavat lakia. 

Hevosten vauriot ei kiinnostanut tippaakaan, eikä edes vaurioista lähetettyihin kuviin kommentoitu mitään, edes pahoittelun vertaa. Näitä Suomi-luentoja ja muuta jo tutuksi tullutta alentuvaa käytöstä oli silläkin kertaa tarjolla. Viranomaiset ovat työssään kansalaisia varten, kansalaiset eivät ole viranomaisia varten. Näiden tapahtumien myötä, täytyy sanoa että monella on mennyt perustyön toimenkuva täysin ohi ja julkisen vallan käyttö kansalaisten vahingoksi tuntuu muuttuneen perustyöksi. 

Viranomaisuuttaan tykätään kyllä korostaa, ja sillä myydä ajatusta että heidän työn toteuttaminen sujuisi lain mukaisesti. Valitettavasti rikokset, vahingot, laiminlyönnit ja tuottamuksellisuus ovat nimenomaan viranomaistyössä rangaistavia tekoja, josko toki muutenkin. Siellä on vain suurempi joukko siivoamassa niitä tekoja. 

Lokakuun loppupuolella saan häkestä päätöksen jossa virkailija on kuunnellut nauhoja ja toteaa että olen kokenut oikeudenloukkauksen. Siis siinä samassa asiassa jossa ensin pidettiin näitä kyllä meillä täällä Suomessa lakeja noudatetaan- luentoja. Luonnollisesti oikeudenloukkauksen kohdalla, turha luento, niin ei ole tapahtunut.Tässä kohtaa häke muuttaa toimintaansa ja välittää hälytykset poliisille. 

Edit. tähän asian

26.5.24  Oli nuori ori irti karsinastaan aamulla kun tulin talliin. Videoista löytyi hevosen liikkeitä ulkona ja tallin ovelta sekä itsekseen liikkuva kottikärry. 

Spitin häkeen asiasta, heillä ei äkkiseltään ollut tietoa oliko jonu tehnyt hälytystä. Sitten alkoi taas tavanomainen tylytys. Kertovat minne olen soittanut, mitä tunnen, minkälainen olen ym. Laaja analyysi minusta, siinä kun se muiden kimppuun hyökkivä ori on siellä pihatossa. Sunnuntain tapahtuma vastasi täysin 4.10.23 tapahtumaa. 

Häke ei vastaa enää omista teoistaan vaan siirtää ne poliisille. Se on siis muuttunut verrattuna 10/23 tapahtumaan. Eli vastaus tulee oleman maksa sen ja sen verran niin saat tietosi. Laitan sen tänne kun se 30 päivän kuluttua saapuu. 

Puheluita käytiin useita. Tämä kuvio on alkanut rikoksista joita poliisi on jyrkästi kieltäytynyt tutkimasta, tutkittavaa olisi ollut. 

Häkellä on kuulemma ohje minua ja talliani koskien että tänne ei tulla. Muutoin asia olisi ollut viranomaisasia, meidän kohdalla ei, niinkun nyt varmaan 1,5v aikana on selvinnyt. 

Mikään ei siis ole muuttunut. Uhkailuista alkaa olla jo vuosia, riippuen mistä lasketaan. Laittomasta uhkauksesta tehty rikosilmoitus 9/22, tämä kiusanteko alkanut 12/22. 

Mielenkiintoista että meillä täällä Suomessa eri ohjeistukset henkilöstä riippuen. Hieman meinasin tukehtua nauruun kun poliisiasemalla joskus keväällä katselin julistetta jossa kerrottiin ettei pärstäkertoimella ketään palvella, kaikki saa samaa palvelua. 

Oikeusasiamies on nyt koostanut vasta 9kk siis päätöstään siitä, saako ne hevoset sinne maantielle jättää. 

Mitäs veikkaatte vastaukseksi? Mikään ei ole muuttunut vaikka häke on vastannut oikeusasiamiehen kanteluun 30.8.23 ja jatkanut sujuvasti sitten samaa toimintaa, hetken tauolla. Veikkaan että saa, tai ainakin rike on vähäinen ja vähintään vahinko. Koska äänensävy. Äänensävyä varten olen tilaillut nauhoja poliisilta. Nyt viimeinen lukitus tallenteiden hinnaksi on 400€.

Välissä Hyvinkäällä on autettu palokunnan toimesta synnytysvaikeuksissa, hoidettu hevoset trailerionnettomuudesta, etsitty klinikalta karannutta hevosta usean partion ja dronen voimin. Eikä se hevonen juossut edes maantiellä, eikä mikään eo. ole ollut rikoksen seurausta. Nämä siis tässä samassa kaupungissa. Hyvä että ne on hoidettu, mutta miksikäs tätä ei. 

Muualla on ollut maanteillä isoja operaatioita poliisin ja palokunnan toimesta kun hevoset karussa ja juosseet tiellä, artikkeleissa painotettu kuinka vaarallinen hevonen liikenteessä onkaan. 

Yleensä myös tilannehuoneessa on tiedoteltu hevosista tiellä ym. näistä tapahtumista ei mitään. 

Jännä sattuma. Rikoksia ei tutkita, uhkailla saa, toteutuneena ei mitään viitteitä tietenkään mistään, hälytyksiä ei hoideta ja omaisuuttani on muutoinkin muualla kun minulla, enkä sitä ole saanut takaisin. Autosta puhkotaan renkaat, autoa rikotaan ja kotona murtojälkiä. Mikään ei johda tutkintaan. Murtojäljista kävivät alaovella. Mitään jälkiä niistäkään ei voinut edes kokeilla ottaa. Siinä jäävuoren huippua. Materiaalia on niin että siihen hukkuu. 

Vahinkoja

Otetaan nyt muutama vahinko tähän väliin, hevosiin kohdistuva, kalustoon kohdistuvia kun on jo esitelty. Eläinten vahingoittaminen on se osio joka saa minut tästä lähinnä raivon valtaan.

"Onneksi" vahingot ovat kokonaissummiltaan sitä 200 000€ luokkaa niin tämä juttu ei äkkiä vanhene, vaikka yritettäisiin. Törkeä vahingonteko vanhenee vasta 10vuodessa. 

  • Sallilla ja Gaialla oli vaikea alku, ne kummatkin jäi kuitenkin kaikesta huolimatta henkiin. Salli sai heräämössä ilmaembolian, (varsa jouduttiin vetämään anestesiassa ulos) auki olleesta kanyylista. Varsa, eli Gaia "hukkui" synnytyksessä ja oli hengetön kun saatiin ulos. Gaia saatiin elvytettyä, pitkälti yli 10 min elvytyksen jälkeen, se sai vasta-aineita ja ponnisti takaisin elävien kirjoihin. 
  • Salli sai epileptisiä kohtauksia useita päiviä kun ilma suonista kiersi aivoihin ja aiheutti kohtauksia. Lisäksi sillä oli paha kohtutulehdus ja sen seurauksena kaviokuume. Kummatkin vaativat hoitoja vielä 2021 joulukuussa. Gaialla oli struuma, se on varsoilla hyvin vakava asia ja harva varsa (en löytänyt yhtäkään) selviää täysikasvuiseksi. Gaia selvisi siitäkin. Nämä hevoset, orien lisäksi ovat olleet tapahtumien lempikohteita. Kuten ajoittain myös ponit. 
  • Sitten vahingontekojen aiheuttamiin vaurioihin.

Harmillisesti haavojen syvyys ei kuvissa näy, lopputuloksena näistä jalan haavoista hyvinkin messevät liikaluut, jäädytys tuskin tulee olemaan riittävä hoito, kyljen haavat ovat Sallin. Haavojen paranemiseen meni viikkoja, laseroinnista huolimatta. Lopputuloksena liikaluut. Samaisiin hevosiin on kohdistunut jo aiemassa paikassa vahingontekoja. Mikäs sen mukavanpaa kun kiusata kovia kokeneita eläimiä. Mistään pikkurytäkästä kyseiset vauriot eivät syntyneet, isoimpia tapahtumia esittelen vielä vahingontekojen osalta myöhemmin. 

Varmaan selvää että vahinkoa tekee minut ja hevoset tunteva ihminen. On siellä mukana joku hevosten käsittelyynkin kykenevä yksilö, kuten muutakin väkeä, eihän kukaan kuluta aikaa tällä tasolla pariskuntana keskenään tällaisella mittakaavalla.  Pariskuntana siksi, että aina kun tontilta on tavattu väkeä on heitä ollut kaksi kpl. Kuten myös jälkiä, kahdelle kuuluvat jäljet. Ja täytyyhän sitä toki välillä vähän alibiakin hankkia :D