Hevosiin kohdistuva vahingonteko

31.03.2024


Vahingonteot

Olin koostanut tähän pitkän alkutekstin jossa esittelin kaikenlaista. Olkoot asia vahingontekojen osalta kuitenkin lyhyempi, esitellä ehtii myöhemminkin. Asiaa aiheen tiimoilta on niin paljon että meinaa tulla ongelmalliseksi loogisen tekstin muodostaminen, mutta ehkä se tästä. Korjaillaan perästäpäin. Saa antaa palautetta.

Hevosia on päästelty alla olevassa vahingonteoissa, kirjanpidon mukaan 78 kertaa irti ja vahingonteot ovat nyt (toistaiseksi?) päättyneet. Lisäksi on toki höystekerrat joissa on ollut niin vähän ylhäällä pidettävää että ovat jääneet kirjaamatta. Syysaikaan on joitain kertoja jotka täytyy vielä kaivella. 

Tutkinnasta teen oman kirjoituksensa, tässä keskityn lähinnä tapahtumiin ja jälkiin. Sen verran on kai tutkintaa sivuutettava, että vaikka tämä kaikki on saanut alkunsa teoilla uhkailusta, on tätä parhaan mukaan yritetty väittää hevosten tekeleiksi. Se ei pidä paikkaansa, ei jälkien osilta eikä minkään muunkaan osilta. Tontilla on nähty myös useaan kertaan 2 henkilöä yöaikaan, niin todistajien toimesta kun minun.

Kuvissa ylhäällä on kameroiden hämmästyttäviä tapahtumia, joko teknisiä, tai ihan fyysisiä. Kameroissa on mm. ollut paljon katkoja jotka ei selity esim. liittymän ongelmilla. Liittymän ongelmat ja hevosten irti "pääsemisetkään" ei oikein voi sattua kohdilleen tällaisilla määrillä, sattumaa ei tunnu olevan enää mikään. Kamerat toimivat ihan normaalisti kun muita erikoisia tapahtumia ei ole.

Väitän että sekin on selvää ettei kukaan missään tapauksessa ole tätä yksinään hoitanut, eikä tontillakaan toki kertaakaan ole ketään yksin tavattu. Kun tontilta on tavattu henkilöitä, on niitä aina ollut kaksi, siitä huolimatta olen miettinyt viitsiikö kukaan näin laajaa vahingontekoa nyt kahdestaankaan hoitaa. Epäiltyjä en tietenkään voi ruveta nimeämään, enkä kovin selkeästi viittaamaankaan. Tapahtumista sen sijaan voin kertoa, niistäkin niiltä osin kun voin todistaa tapahtuneeksi. 

Pääosaa tässä kuviossa on jostain syystä näytellyt se että pitäisi todistella 1,5v että enpä itse ole tehnyt. Mikä motiivi olisi itseä toimia näin? Sellaisia vakuutuksia ei ole että kannattaisi yritystoimintansa saattaa tähän jamaan, ettei mitään voi harjoittaa. 

Harvoin (ei koskaan) on tullut nähtyä hevosten jäljiltä avattuja naruja porteista, iskemättömänä irronneita portinkahvoja, lankoja jotka hyppää kahvoista irti. Vierailla jalanjäljillä höystettynä. Kaikki tämä ihan ensimmäisestä isosta rytäkästä alkaen. Että eiköhän se siinä heti tullut näytetyksi ettei hevoset mistään ole itse tulleet ulos.

Tammikuu 2023

?.1 päästetty yksi hevonen tarhasta

?.1 yksi hevonen tallista (ori, oreilta sidotaan muun lukituksen lisäksi ovet, aina)

?.1 päästetty 1 hevonen tarhasta

?.1. tallilla odotti iso kaaos, hevosia oli irrallaan 2 oria, 4 tammaa ja 2 ruunaa, suomenhevoset oli tiukasti laiduntarhassaan, vaikka siinä ei ollut jäljellä kun alalanka. Silti ei ollut halua tulla siihen kaaokseen ulos tarhastaan. Pikkuori antoi heti kiinni ja siitä sitten auttamaan tulleiden (myös tilanteesta ilmoittaneiden) naapureiden/ lähiseutujen asukkaiden kanssa keräiltiin hevoset sisään. Vanhempi ori oli tammojen kanssa kauempana pelloilla, aivan maantien läheisyydessä.

Kaikki saatiin kiinni, kaikki olivat elossa, 2-vuotiaalla tammalla paha haava jalassa, muutoin vain rikkoontunutta tavaraa ja rikkoontuneita rakenteita. Jo ensimmäisellä kerralla tarhoilla odotti hyvin erikoinen näky. Aidat eivät olleet hevosen rikkoman näköisiä. Langat oli irrotettu kahvoista, portit auki, porttien kiinnitykset lankkuosioista avattuna ja tilalla vieraita kengänjälkiä.

Tälle ensimmäiselle tapahtumalle saapui poliisit. Poliisit eivät kuitenkaan ole velvollisia tekemään mitään sellaisten hevosten suhteen jotka kokevat vaarallisiksi. Orit ovat kuulemma sellaisia. Hyvä kuitenkin että olivat siinä pellolla vähentämässä hevosten mahdollisuutta juosta tielle. Tilanne oli melko järkyttävä ja alkoi olla selvää ettei hevoset itse tule tarhoista ulos, joskus se karkaamisen optiokin on olemassa. Erikoista oli sekin jo pohjalle ,että olen aina ollut tarkka orien karsinoista ja tarhoista että ne on riittävät ja huolella suljettuja. Ja nimenomaan orit ja yksi tamma olivat jo aiemmin olleet tallialueella irti. Toki tontin rajoittuessa maantiehen tarvitaan vielä ylimääräistä varovaisuutta jo sijainnin takia, hevosen sukupuolesta riippumatta. Valvotun yön aikana kunnostettiin tarhat ja hevoset saatiin takaisin ulos parin vrk sisällä seisomisen jälkeen ja heti

??.1 Orin portin puuosat oli avattuna, ulkopuolelta. Ori itse oli tarhassa ja sähköaidan portit kiinni. Aikuisella orilla on siis tuplaportti ja lauta- sekä sähköaita.

??.1 oli taas orin portista sähköaidan osuus avattuna ja lankkujen ulkopuolella, lankkuportti kiinni tällä kertaa, se on myös erikseen sidottu. Kyseinen hevonen ei osaa avata kahvoja.saati heitellä niitä kaaressa korkeiden aitojen yli. Sähkö kiersi.

??.1 Oli renkaanjäljet 130-tieltä sataneessa lumessa iltapäivällä, hevosiin ei ollut kajottu.

??.1 Renkaanjäljet tallin pihassa, Ilomäentieltä

??.1 Odotti saa aamutallin jälkeen, kotona käytyä erikoinen näky, orin tarha oli säpäleinä, lankuta alhaalla pitkältä matkalta, kuitenkin muovikiinnikkeet ehjänä, talvilanka tarhan puolella, kahvat ehjänä, hyvin erikoinen näky hevosen tekeleeksi. Ori heilasteli tammojen vieressä pihatolla.

Kuvat on hiemankaan ajateltuna huvittavia, milloin milläkin hevosella kahvat avattuna, tolpat poikki mutta langat paikallaa = kukaan ei siis kuitenkaan ole mennyt mihinkään suuntaan läpi, portteja avattuna ja heitettynä sisäänpäin, eli ei kuitenkaan sinne ulospäin mihin hevoset tulleet. Tolppia poikki, muovikiinnikkeet ehjänä, kerta toisensa jälkeen. Vahvat tavarat katkeaa, heikot pysyy ehjänä, eihän se nyt yksinkertaisesti ole mahdollista. Samoissa tilanteissa renkaanjälkiä, jalanjälkiä, jotka eivät kuulu tontille. Ja kamerat joissa aina "joku vika" kun tapahtuu.

Helmikuu 2023

??.2 Aidat rikottu, vanhempi ori ja suokit laskettu irti, hevoset juosseet aitauksen takana olevalla tiellä, käyneet 130-tiellä

??.2 Portteja auki, avattu, muovikiinnikkeet ehjiä, langat paikoillaan, tolppa poikki, jalanjälkiä tontilla, ei omia.

??.2 Ponien portti avattu, selvät jalanjäljet tontilla (kuvat), vie autolle.

??.2

Maaliskuu 2023

??.3 Oli taas orin tarha auki, nyt mukaan oli päästetty miniponi, jotka tähän saakka olivat visusti pysyneet tarhoillaan. Onneksi ori suhtautui kauniisti miniin eikä ollut tehnyt sille mitään. Ori on noin 170cm, mini noin 75cm korkea. Olisi voinut käydä myös erittäin huonosti. Muut 2 ponia olivat tarhoissaan, ei ulostulojälkiä missään, portin alalanka avattuna, orilla portit avattuna.

??.3 Oli sitten ponien vuoro, kaikki ponit irti, ponien kavionjälkien seassa ihmisen kengänjälkiä, jäljet veivät ulos tontilta. Yhden hevosen jaloissa mattopuukko, avattuna tottakai.

Huhtikuu 2023

??.4 pikkuorin portti avattuna

??.4 Ponit irti

??.4 Ponit irti, portti auki, ponit ihan tien vieressä

??.4. Ponit irti, portti avattu

??.4 Ponit irti

??.4 Ponit irti

Sitten taas yhtäkkiä, ilman mitään muutoksia alkavat pysyä samoissa tarhoissa, samoissa langoissa, samoilla sähköillä. Eläin ei toimi niin. Ylläolevat ajat olin joitain päiviä, hetken muissa töissä, päivät osui "hienosti" työpäiviin.

??.4 tarhoja kuvaava kamera revitty alas, aamulla joku oli tontilla, ehti häipyä näkemättä

??.4 Pikkuori irti, portti avattu, pikkuori ponien tarhassa

Toukokuu 2023

?.5 Joku sytyttää aamuyöllä valon talliin, kun olen pihatolla, video aiheesta, kamera katkeaa kun valo syttyy, eli kyläilijää ei näy videolla.

?.5

?.5 Yhden ruunan tarhan etuosa kaadettu kokonaan, hevonen kaatuneenkin aidan takana tarhassa sisällä.

?.5

?.5 Kotona murtojäljet, lukkopesä rikki, tupakka stögätty pihalla olevaan kassiin

??.5 23:50 kamerat pimenee ja seuraava aamuna yhden hevosen tarhan langat alhaalla, kaikki

kiinnikkeet ym ehjiä; ei hevosten tekoja. Kameroiden outo käyttäytyminen huomattu huhti-

toukokuussa. 

??.5 Ruunan tarhan etuseinän tolpat lankoineen tarhan sisäpuolella, kaadettuna, muoviklipsitkin taas ehjät.

Kesäkuu 2023

?.6 talvilangat leikattu poikki, ei katkea ilman teräasetta portti auki.

?.6 Pihattohevosilta portti rikki, tammat irti, orilla portti puuosien osalta auki, ori sisäpuolella.

?.6

Heinäkuu 2023

?.7 pikkuori irti, aitoja kaadettu, langat löysänä, ei hevosten tekeleitä, portit auki ja osa katkastu, ruostejäljet puukosta

?.7

??.7 Ponit irti, videoita, tekijää ei löydy videolta

??.7 Hevoset irti, kamera revitty alas, pääkytkin pois päältä, paljon jälkiä. 

??.7 Murtojäljet kotona

Elokuu 2023

?.8 Samu irti, verillä, kamera heitetty saviin

?.8 langat poikki laitumelta, kaadettu aitaa, tolpat täysin ehjät

?.8 outo auto kameroissa, kameroissa ei koko autoa

?.8 Ponit päästetty irti

?? .8 Aamuposti kirjoittaa poneista, poliisi vastaa seuraavalla viikolla etten mitään rikosta ole voinut edes todentaa

?? .8 rengas puhkaistu kotipihaan

?? .8 yöllä 2 hlöä tallin pihassa joiden perään lähdetään, ei tavoiteta. Pyörivät tallin tontilla noin 45 min

?? .8 kamerat poikki

16.8-7.9 välillä kaikkinensa noin 10 kertaa hevosia irti, 2 rikottua kameraa, kameroiden häirintää, hevosissa verijälkiä ym. lähetetty tutkinnanjohtajalle aiheesta viestiä. Sen jälkeen kun aamupostiin lausuttiin poliisin puolesta etten olisi mitään rikosta ylipäätään voinut todistaa

Syyskuu 2023

?.9 pikkuori irti, tammojen pihatossa, portit avattuna

Syyskuussa oli hevosia irti avatuista porteista lukuisia kertoja, Opiskelut alkoivat syksyllä, ja hevosia kutakuinkin jokaisena koulupäivänä irti tontilla. Tarkempia päiviä täytyy metsästää viesteistä ym.

Lokakuu 2023

?.10 Ori irti, sähköpääkytkin tarhoilta + pihatosta alhaalla, kamerat tarhalla siis ei toimi, tarhan sähköt ei toimi. Pikkuori menee aidoista läpi tammapihattoon jossa astuu yhden tamman 8 kertaa, väkisin, jahtaa, emää ja siskoaan, emä potkii, sisko potkii, kaatuvat useita kertoja aitoihin, osa aidoista jo rikki kun juoksi läpi, yritän pitää irti hevosia toisistaan, säkkipimeää, vettä sataa, kurasta. Tästä episodista hevosiin tulee paljon vaurioita, onneksi eivät lähteneet tielle. Pikkuorin portit avattu, ei ole tullut mistään itse ulos. Tästä kerrasta isot vahingot hevosissa.

?.10 tontilla vieraita renkaanjälkiä

Yksittäisiä hevosia irti lukuisia kertoja, ison tapahtuman aikaan, kun yksi hevosista sai pahempia vaurioita, muutama pienempiä, oli pari viikkoa hiljaista, tontille oli ylipäätään vaikea tulla kun päivät venyivät yli kellon ympäri.

Marraskuu 2023

?.11

Marraskuussa myös jokunen yksittäinen kerta. Tässä sijoittuu kotiin kaikenlaista tapahtumaa. 

Joulukuu 2023

?.12 ponit irti

?.12 Yritelmä jota en voi julkaista

?.12 ponit irti

?.12 Ponit tuntikausia maantiellä, iso ori irti tallissa, ilmeisesti ole ollut tiellä, asia ei selviä poliisista/ häkestä tiedustellessa.

?.12

?.12

?.12

?.12 Pihaton portti auki, alankaa lukuunottamatta, pysyneet kuitenkin sisällä

Tammikuu 2024

?.1.24

?.1.24

?.1.24

Helmikuu 2024

?.2.24 Pihattohevosilta avattu portti, hevoset pitkin 130-tietä, juosseet moottoritien sillalla ym. Video pirttimäentien tallin valvontakameroista kun hepat siellä

?.2.24 hevosten portti auki, suokkitamma pihalla, 2 vielä sisäpuolella. Portit avattu joitain vieraita kengän jälkiä tontilla, kameroissa juuri irti päästely pimeenä. Noin tuntia aikaisemmin kameroissa kaikki tarhoissaan.

?.2.24 jälkeen hevosia ei ole ollut enää irti, ei minkäänlaista kertaakaan. Hevoset eivät ole kukaan koskaan harjoittanut karkailemista. Eivätkä enää tämän jälkeen ole karanneet.

?.2 Tarhan langat poikki

Maaliskuu 2024

?.3 Kameroissa massiivisesti häikkää, tontilla paljon liikettä, kameroiden viestikeskuksessa paljon kameran estämisestä ilmoituksia aikavälillä.

Lisäksi about 20-30 kertaa joku hevosista irti, niin että palauteltu vain takaisin tarhaan, sen kummempia kirjanpitoja/kuvailuja/tarvetta häkesoittoja tekemättä.

Yksittäiset päivät ilman kummempaa selvitystä on kuvista, häkesoitoista, viesteitä ylös otettuja päivämääriä. Lisää löytyy kun ehtii kaikki päivät selvittää. Kuvio on hyvin selkeä, kun taustatapahtumat ottaa huomioon. Näimmä 75 helposti jäjitettävää kertaa + muut. Ennen paperille kaikkea koostamatta olin laskeskellut kaikkinensa 60 kertaa, mutta onkin muutama kymmen enemmän. 


Lopuksi tähän on hyvä liittää tämä lehtijuttu, jonka alunperin kirjoitti Aamuposti, kahdessa osassa. Poliisi kommentoi asiaan seuraavalla viikolla, kun juttu hevosista oli ensin ulkona. Sitten he juttuun kertoivat ettei mikään yllä oleva olisi edes rikos. Ei kovin järkevä veto poliisin asemassa. Sen jälkeen tallilla käytiinkin erittäin tiuhaan tekemässä tuhoja, tutkinnanjohtaja tokaisi minulle siitä kirjoittaessa ettei hänen sähköpostinsa ole valitusosoite eikä hän ryhdy kirjeenvaihtoon kanssani. Tästä päästään jouhevasti seuraavaksi aiheeseen poliisi. 

https://www.nurmijarvenuutiset.fi/paikalliset/6137154<br>