Hevosiin kohdistuva vahingonteko

31.03.2024


....Tämä teksti on vielä kesken, jonkun teknisen sählingin myötä sivusto laittoi sen heti julkaistuksi, joten annan olla. Teksti on vielä hyvin puutteellinen, niin kuvien kun tapahtumaselosteiden osalta.... Aloituskin puuttuu oikealta kohdaltaan.

Vahingonteot

Hevoset ja yritystoiminta muuttivat marraskuussa 2022 Ilomäentielle, Hyvinkäälle. Syitä muuttoon paikasta jossa tallin toiminta oli 7 vuotta, on useita. Päällimmäisenä hevosten turvallisuuteen ja hyvinvointiin liittyvät syyt. Päätöksen siitä että tulemme lähtemään tallista, tein kun tallin vieressä ammuttiin raketteja uutenavuotena 2021. Raketit ammuttiin siirtotallin vieressä, jossa asui kesällä syntynyt varsa ja sen emä. Kummatkin meinasivat kuolla synnytykseen, varsa saatiinkin hengettömänä ulos tammasta, tamma oli synnytyksen/ varsan vetämisen ajan lopulta anestesiassa jotta varsa saatiin ulos. Varsa oli siinä kohtaa hengetön kun se saatiin tammasta ulos. Varsa saatiin lähes 20 minuutin elvytyksellä elvytettyä, tamma sai vakavia komplikaatioita synnytyksessä. Varsa sai plasmaa, vaati happihoitoa ja asui emänsä luona turvakehikossa, karsinan sisällä, se tarvitsi tehohoitoa noin 4 vrk Viikissä. Tammalle oli jäänyt heräämöön kanyyli auki, ja se sai ilmaa suoneen heräämössä, kuinka kauan, se ei selvinnyt. Varsaa oli vetämässä 3 eläinlääkäriä ulos tammasta (aiheuttaa tulehdusriskin tammalle) , tamma sai ilmaembolian takia epileptisiä kohtauksia useita vuorokausia ja sillä oli jälkeiset kiinni yli 1,5 vuorokautta. 

Tamma sai siis tästä massiivisen kohtutulehduksen jota hoidettiin klinikalla viikon verran. Tamman kohtu huuhdeltiin useita kertoja vrk. Tamma sai kuitenkin tästä tulehdustilasta pahan kaviokuumeen. Varsalla oli struuma, muutoin se oli hyvässä kunnossa. Tamman vaikeudet jatkuivat pitkään ja kavioiden kanssa oli paljon ongelmia. Tammalla oli lopulta takajaloista anturat rikki, niin että se periaatteessa seisoi kavioluillaan. Tamma oli vielä joulukuussa pehmustetuilla irtokengillä ja takajalat olivat kipeät, anturat oli edelleen auki. Oli ylipäätään oma ihmeensä että kumpikaan niistä jäi koettelemuksesta edes eloon. Kyseiset hevoset vaativat useita kuukausia erittäin intensiivistä hoitoa, ensimmäisen kuukauden vielä kotiutuksen jälkeenkin ympärivuorokautista, 2h välein tapahtuvaa hoitoa. Mm. tamman maidon laskeutumista varten tarvittiin pitkään 2h välein oksitosiinipistoksia, maito ei laskeutunut ilman ja varsa tarvitsi 2h välein maitoa, sijaisemän maito ei kelvannut, korvike ei kelvannut. Tamma alkoi olla kunnossa kavioiden suhteen vasta 2022 keväällä. Sisukkaasti se kuitenkin koko ajan piti elämänlagasta kiinni. Jatkuvaa eläinlääkärihoitoa ja lääkitystä hevoset tarvitsivat pitkälle yli vuodenvaihteen.

Tallaisten hevosten viereen nähtiin asialliseksi ratkaisuksi mennä ampumaan raketteja. Muutoin tontin läheisyydessä ei raketteja ammuttu eikä hevosten turvallisuuden takia ollut tarpeen enempää uutena vuotenakaan tarvetta pelätä. Silloin päätin että yhtäkään uutta vuotta en siinä tallissa enää vietä. Pyynnöstä huolimatta eivät ampua rakettejaan muualla. Lisäksi oli mm. puiden kaatoa jonka surauksena juuri nämä kasi hevosta tulivat erittäin vaarallisesti läpi tarhoistaan. Puut kaadettiin ilmoittamatta, aivan tarhojen läheisyydessä ja ne olivat suuria. Lisäksi oli tarpeen tulla moottorisallla harventämaan metikköä ratsastustunnin välittömään läheisyyteen ym. Koska vastapuoli kuvitteli että heillä on oikeus tehdä tontillaan mitä vaan, vaarantaa se hevoset tai ei, olen purkanut sopimukseni. Se ei sujunut riidattomasti, eikä ole sitä tänäkään päivänä. Oikeutta se ei kuitenkaan anna harjoittaa eläimiin kohdistuvaa häirintää.


Minua oli myös syksyn ja kesän aikana uhkailtu, että hevosia vahingoitetaan. Vuosi oli 2022, eli pian 2 vuotta sitten. Kaikki tarinat eivät pääty sopuisasti ja niitä puidaan lain mukaan missä puidaan, yleensä sitten oikeudessa. Sellaistakin voi käydä', nykyisin myös hevosalalla enenevissä määrin. Eläinten turvallisuutta ja yritystoimintaa sopimusriidat ei voi koskea. Yritystoimintaan häirinnällä, yritystoimintaan kohdistuessa luonnollisesti aiheutetaan taloudellista haittaa. Mutta ne ovat oma tarinansa.

Joka tapauksessa muutimme hevosten kanssa Ilomäelle. Ilomäen ratsutilan omistaa ystäväni 20 vuoden takaa, ja olen ollut aiemminkin tilalla hevosteni kanssa. Marraskuussa laiteltiin kiireisesti, ennen talven tuloa, hevosille lisätiloja tarhoille, samalla kun niitä sinne muutettiin. Tilalla oli usean vuoden ajan ollut huomattavasti vähemmän hevosia joten oli tarvetta mm. lisätarhoille, päivät oli pitkiä koska talvi alkoi ikävästi puskea päälle. Hevosten muuttaminenkin yhden ihmisen toimesta on työlästä hommaa, kuormia tavaroineen oli pitkälti toistakymmentä. Muuttorumban ja tarhojenteon jälkeen julkaisin uuden osoitteen 15.12.2022 ja siitä alkoi hevosten irrallaan juoksemiset. 

Vuosien saatossa on ollut joskus joku hevonen irti, tarhoista tainnut tulla 3 kertaa hevonen ulos, kerran yksi piehtaroi itsensä vahingossa aidan vierustaa ulos, kerran yksi asiakashevonen paukautti langoista läpi, kerran yksi jäänyt kiinni sähkölankoihin, näistä 2 kerralla hevosia oli tarhan ulkopuolella, kummallakin kerralla olin tallissa paikalla ja sain hevoset heti pihasta kiinni. Siinä se saldo, olen työskennellyt hevosalalla vuodesta 1999, ollut yrittäjänä vuodesta 2007 ja pitänyt omaa tallia vuodesta 2015. koskaan ei ole ollut mysteerisiä ongelmia hevosten tarhoissa pysymisen suhteen. Se ei ole salatiedettä. Hyvät sähköt, riittävän korkeat aidat ja hankiaikaan erillinen maalanka, niin hevoset pysyvät tarhoissa, pikkuponeista oreihin, oreista varsoihin.

Alkuun oli yksittäisiä hevosia irti, joko tarhasta tai tallista. Tilalla oli jo valmiiksi kameroita, mutta niiden käyttämiselle ei ollut  aktiivista tarvetta. Ne olivat siis lakanneet ajan myötä kuvaamasta ja harmillisesti niistä ei löytynyt mitään.

Päivämäärät on poistettu tapahtumista, niin kauan kun juttu on tutkimatta/ tutkinta kesken, ei päivämääriä ole hyvä julkaista. Aamupostin kirjoituksen osalta ja sen jälkeisten tapahtumien osalta halusin jättää päivämäärät esiin. Kyllähän menon villiintymistä jutun jälkeen on hyvin havaittavissa.

Se miksi haluan kertoa tämän tarinan on tämä varsin härskiksi äitynyt kokonaisuus, jossa en enää oikein ole ollut varma kuka se pahin vihollinen on. Tekijä, hätäkeskus vai poliisi.


Tammikuu 2023

?.1

?.1

?.1 päästetty 1 hevonen

?.1. tallilla odotti iso kaaos, hevosia oli irrallaan 2 oria, 4 tammaa ja 2 ruunaa, suomenhevoset oli tiukasti laiduntarhassaan, vaikka siinä ei ollut jäljellä kun alalanka. Silti ei ollut halua tulla siihen kaaokseen ulos tarhastaan. Pikkuori antoi heti kiinni ja siitä sitten auttamaan tulleiden (myös tilanteesta ilmoittaneiden) naapureiden/ lähiseutujen asukkaiden kanssa keräiltiin hevoset sisään. Vanhempi ori oli tammojen kanssa kauempana pelloilla, aivan maantien läheisyydessä.

Kaikki saatiin kiinni, kaikki olivat elossa, 2-vuotiaalla tammalla paha haava jalassa, muutoin vain rikkoontunutta tavaraa ja rikkoontuneita rakenteita. Jo ensimmäisellä kerralla tarhoilla odotti hyvin erikoinen näky. Aidat eivät olleet hevosen rikkoman näköisiä. Langat oli irrotettu kahvoista, portit auki, porttien kiinnitykset lankkuosioista avattuna ja tilalla vieraita kengänjälkiä.

Tälle ensimmäiselle tapahtumalle saapui poliisit. Poliisit eivät kuitenkaan ole velvollisia tekemään mitään sellaisten hevosten suhteen jotka kokevat vaarallisiksi. Orit ovat kuulemma sellaisia. Hyvä kuitenkin että olivat siinä pellolla vähentämässä hevosten mahdollisuutta juosta tielle. Tilanne oli melko järkyttävä ja alkoi olla selvää ettei hevoset itse tule tarhoista ulos, joskus se karkaamisen optiokin on olemassa. Erikoista oli sekin jo pohjalle ,että olen aina ollut tarkka orien karsinoista ja tarhoista että ne on riittävät ja huolella suljettuja. Ja nimenomaan orit ja yksi tamma olivat jo aiemmin olleet tallialueella irti. Toki tontin rajoittuessa maantiehen tarvitaan vielä ylimääräistä varovaisuutta jo sijainnin takia, hevosen sukupuolesta riippumatta. Valvotun yön aikana kunnostettiin tarhat ja hevoset saatiin takaisin ulos parin vrk sisällä seisomisen jälkeen ja heti

??.1 Orin portin puuosat oli avattuna, ulkopuolelta. Ori itse oli tarhassa ja sähköaidan portit kiinni. Aikuisella orilla on siis tuplaportti ja lauta- sekä sähköaita.

??.1 oli taas orin portista sähköaidan osuus avattuna ja lankkujen ulkopuolella, lankkuportti kiinni tällä kertaa, se on myös erikseen sidottu. Kyseinen hevonen ei osaa avata kahvoja.saati heitellä niitä kaaressa korkeiden aitojen yli. Sähkö kiersi.

??.1 Oli renkaanjäljet 130-tieltä sataneessa lumessa iltapäivällä, hevosiin ei ollut kajottu.

??.1 Renkaanjäljet tallin pihassa, Ilomäentieltä

??.1 Odotti saa aamutallin jälkeen, kotona käytyä erikoinen näky, orin tarha oli säpäleinä, lankuta alhaalla pitkältä matkalta, kuitenkin muovikiinnikkeet ehjänä, talvilanka tarhan puolella, kahvat ehjänä, hyvin erikoinen näky hevosen tekeleeksi. Ori heilasteli tammojen vieressä pihatolla.

Helmikuu 2023

??.2 Aidat rikottu, vanhempi ori ja suokit laskettu irti, hevoset juosseet aitauksen takana olevalla, käyneet 130-tiellä

??.2 Portteja auki, avattu, muovikiinnikkeet ehjiä, langat paikoillaan, tolppa poikki, jalanjälkiä tontilla, ei omia.

??.2 Ponien portti avattu, selvät jalanjäljet tontilla (kuvat), vie autolle.

??.2

Maaliskuu 2023

??.3 Oli taas orin tarha auki, nyt mukaan oli päästetty miniponi, jotka tähän saakka olivat visusti pysyneet tarhoillaan. Onneksi ori suhtautui kauniisti miniin eikä ollut tehnyt sille mitään. Ori on noin 170cm, mini noin 75cm korkea. Olisi voinut käydä myös erittäin huonosti. Muut 2 ponia olivat tarhoissaan, ei ulostulojälkiä missään, portin alalanka avattuna, orilla portit avattuna.

??.3 Oli sitten ponien vuoro, kaikki ponit irti, ponien kavionjälkien seassa ihmisen kengänjälkiä, jäljet veivät ulos tontilta. Yhden hevosen jaloissa mattopuukko, avattuna tottakai.

Huhtikuu 2023

??.4 pikkuorin portti avattuna

??.4 Ponit irti

??.4 Ponit irti, portti auki, ponit ihan tien vieressä

??.4. Ponit irti, portti avattu

??.4 Ponit irti

??.4 Ponit irti

Sitten taas yhtäkkiä, ilman mitään muutoksia alkavat pysyä samoissa tarhoissa, samoissa langoissa, samoilla sähköillä. Eläin ei toimi niin. Ylläolevat ajat olin joitain päiviä, hetken muissa töissä, päivät osui "hienosti" työpäiviin.

??.4 tarhoja kuvaava kamera revitty alas, aamulla joku oli tontilla, ehti häipyä näkemättä

??.4 Pikkuori irti, portti avattu, pikkuori ponien tarhassa

Toukokuu 2023

?.5 Joku sytyttää aamuyöllä valon talliin, kun olen pihatolla, video aiheesta, kamera katkeaa kun valo syttyy (nauha toimitettu poliisille)

?.5

?.5 Yhden ruunan tarhan etuosa kaadettu kokonaan, hevonen kaatuneenkin aidan takana sisällä.

?.5

?.5 Kotona murtojäljet, lukkopesä rikki, tupakka stögätty pihalla olevaan kassiin

??.5 23:50 kamerat pimenee ja seuraava aamuna yhden hevosen tarhan langat alhaalla, kaikki

kiinnikkeet ym ehjiä-> ei hevosten tekoja. Kameroiden outo käyttäytyminen huomattu huhti-

toukokuussa. Ei ole tarkistettu kaikkia tallenteita.

??.5 Veikon tarhan etuseinän tolpat lankoineen tarhan sisäpuolella, kaadettuna, muoviklipsitkin taas ehjät.

Kesäkuu 2023

?.6 talvilangat poikki, ei katkea ilman teräasetta portti auki, ihmisen tekele

?.6 Pihattohevosilta portti rikki, tammat irti, orilla portti puuosien osalta auki, ori sisäpuolella.

?.6

Heinäkuu 2023

?.7 pikkuori irti, aitoja kaadettu, langat löysänä, ei hevosten tekeleitä, portit auki ja osa katkastu, ruostejäljet puukosta

?.7

??.7 Ponit irti, videoita, tekijää ei löydy videolta

??.7 Hevoset irti, kamera revitty alas, pääkytkin pois päältä, paljon jälkiä. Häke kertoo ettei välitä asiaa eteenpäin

??.7 Murtojäljet kotona

Elokuu 2023

?.8 Samu irti, verillä, kamera heitetty saviin

?.8 langat poikki laitumelta, kaadettu aitaa, tolpat täysin ehjät

?.8 outo auto kameroissa, kameroissa ei koko autoa

?.8 Ponit päästetty irti

12.8 Aamuposti kirjoittaa poneista, poliisi vastaa seuraavalla viikolla etten mitään rikosta ole voinut edes todentaa

13.8 rengas puhkaistu kotipihaan

13-14.8 yöllä 2 hlöä tallin pihassa joiden perään lähdetään, ei tavoiteta. Pyörivät tallin tontilla noin 45 min

17.8 kamerat poikki

16.8-7.9 välillä kaikkinensa noin 10 kertaa hevosia irti, 2 rikottua kameraa, kameroiden häirintää, hevosissa verijälkiä ym. lähetetty tutkinnanjohtajalle aiheesta viestiä. Sen jälkeen kun aamupostiin lausuttiin poliisin puolesta etten olisi mitään rikosta ylipäätään voinut todistaa

Syyskuu 2023

?.9 pikkuori irti, tammojen pihatossa, portit avattuna

Syyskuussa oli hevosia irti avatuista porteista lukuisia kertoja, Opiskelut alkoivat syksyllä, ja hevosia kutakuinkin jokaisena koulupäivänä irti tontilla. Tarkempia päiviä täytyy metsästää viesteistä ym.

Lokakuu 2023

?.10 Ori irti, sähköpääkytkin tarhoilta + pihatosta alhaalla, kamerat tarhalla siis ei toimi, tarhan sähköt ei toimi. Pikkuori rykäsee aidoista läpi tammapihattoon jossa astuu yhden tamman 8 kertaa, väkisin, jahtaa, emää ja siskoaan, emä potkii, sisko potkii, kaatuvat useita kertoja aitoihin, osa aidoista jo rikki kun juoksi läpi, yritän pitää irti hevosia toisistaan, säkkipimeää, vettä sataa, kurasta. Tästä episodista hevosiin tulee paljon vaurioita, onneksi eivät lähteneet tielle. Pikkuorin portit avattu, ei ole tullut mistään itse ulos. Tästä kerrasta isot vahingot hevosissa.

?.10 tontilla vieraita renkaanjälkiä

Yksittäisiä hevosia irti lukuisia kertoja, ison tapahtuman aikaan, kun yksi hevosista sai pahempia vaurioita, muutama pienempiä, oli pari viikkoa hiljaista, tontille oli ylipäätään vaikea tulla kun päivät venyivät yli kellon ympäri.

Marraskuu 2023

?.11

Marraskuussa myös jokunen yksittäinen kerta. Tässä sijoittuu kotiin kaikenlaista tapahtumaa. 

Joulukuu 2023

?.12 ponit irti

?.12 Yritelmä jota en voi julkaista

?.12 ponit irti

?.12 Ponit tuntikausia maantiellä, iso ori irti tallissa, ilmeisesti ole ollut tiellä, asia ei selviä poliisista/ häkestä tiedustellessa.

?.12

?.12

?.12

?.12 Pihaton portti auki, alankaa lukuunottamatta, pysyneet kuitenkin sisällä

Tammikuu 2024

?.1.24

?.1.24

?.1.24

Helmikuu 2024

?.2.24 Pihattohevosilta avattu portti, hevoset pitkin 130-tietä, juosseet moottoritien sillalla ym. Video pirttimäentien tallin valvontakameroista kun hepat siellä

?.2.24 hevosten portti auki, suokkitamma pihalla, 2 vielä sisäpuolella. Portit avattu joitain vieraita kengän jälkiä tontilla, kameroissa juuri irti päästely pimeenä. Noin tuntia aikaisemmin kameroissa kaikki tarhoissaan.

?.2.24 jälkeen hevosia ei ole ollut enää irti, ei minkäänlaista kertaakaan. Hevoset eivät ole kukaan koskaan harjoittanut karkailemista. Tämän taustalle on kuviota. Sama kuvio toistuu kaikkien taukojen aikana joita ajanjaksolla on ollut.

?.2

?.2 Tarhan langat poikki

Maaliskuu 2024

?.3 Kameroissa massiivisesti häikkää, tontilla paljon liikettä, kameroiden viestikeskuksessa paljon kameran estämisestä ilmoituksia aikavälillä.

Lisäksi about 20-30 kertaa joku hevosista irti, niin että palauteltu vain takaisin tarhaan, sen kummempia kirjanpitoja/kuvailuja/tarvetta häkesoittoja tekemättä.

Yksittäiset päivät ilman kummempaa selvitystä on kuvista, häkesoitoista, viesteitä ylös otettuja päivämääriä. Lisää löytyy kun ehtii kaikki päivät selvittää. Kuvio on hyvin selkeä, kun taustatapahtumat ottaa huomioon. Näimmä 75 helposti jäjitettävää kertaa + muut. Ennen paperille kaikkea koostamatta olin laskeskellut kaikkinensa 60 kertaa, mutta onkin muutama kymmen enemmän.