Ohjeet ratsastajille
Tulethan tallille hyvissä ajoin ennen tuntia, noin 30min ennen tuntisi alkua, mitä vieraampaa varustaminen on, sen aikaisemmin tallille voi tulla. Hevoset otetaan sisälle ennen ensimmäistä tuntia, mutta hevosen harjaus ja varustaminen ennen tuntia kuuluu ratsastajalle.
Hevosten hyvinvointi on meille tärkeää, hevosten kanssa kiireetön toimiminen ja oikeaoppinen varustaminen on tärkeää, ajatellen että ne lähtevät mielellään töihin. Hevosten tulee säilyttää positiivinen ajatus työskentelyyn lähdöstä ja se alkaa jo tallissa niiden kanssa toimiessa.
Hevosmiestaitojen opettaminen ja niiden opetteluun kannustaminen on yksi ratsastuskoulumme peruslähtökodista. Ratsastajan on tärkeää olla hevosen kanssa jo ennen ratsastusta, mitä herkemmistä hevosista on kyse sen tärkeämpää osaa hevosen kanssa muu tekeminen näyttelee.
Hevosemme tekevät päivässä yhden, maksimissaan kaksi tuntia, joten ratsastajalle kuuluu joko hevosen hoito ennen tuntia, tai tunnin jälkeen, hevosen tehdessä yhden tunnin, kuuluu kummatkin hoidot ratsastajalle. Jos tulet kiireellä tunnille tai sinun on päästävä lähtemään nopeasti tunnin jälkeen, ilmoitathan siitä etukäteen tallille niin voimme auttaa asian suhteen.
Ennen tuntia:
- Hevoset harjataan perusteellisesti ja kaviot puhdistetaan
-Hevoset varustetaan ohjeiden mukaisin varustein, jokaisen hevosen varusteista löytyy lista satulahuoneen ovesta
- Jos hevosella on haavoja/ puuttuu hokkeja tai on jotain muuta huomautettavaa terveydentilassa, ilmoitathan siitä, joskus jokin asia voi jäädä tallin puolesta huomaamatta
- Satulavyötä kiristetään tallissa vain sen verran että satula pysyy kävellessä päällä, sitä ei siis varsinaisesti kiristetä vielä tallissa. Vyön kiristäminen liian nopeasti on hevoselle erittäin epämiellyttävää ja opettaa niille häiriökäyttäytymistä (pullistelua, näykkimistä ym.)
- Suitsia puettaessa huolehditaan ettei kuolaimet kolise hampaisiin ja että jouhet ovat niskahihnan alla järjestyksessä, suitset asetetaan päähän nätisti (tämäkin asia väärin tehtynä aiheuttaa hevosilla "huonoa" käytöstä, pään nostelua, vastustelua suun avaamisessa, karsinassa pyörimistä)
Selkään nousu:
- Tässä kohtaa satulavyötä kiristetään lisää, sen verran että se kestää selkäännousun, ei vieläkään yritetä kiristää sitä viimeistä kiristystä
- Hevosten selkään noustaan aina jakkaralta, se säästää hevosten selkää ja selkään nousu pysyy miellyttävänä
- Jalustimet säädetään sopivan pituisiksi selässä ja vyötä kiristetään kun ratsastaja on hevosen selässä. Joskus vyötä kiristetään vielä reiän verran alkukäyntien aikana.
Tunnin jälkeen
- Hevosilta otetaan varusteet pois, ensin satula, sitten suitset, hevosta ei jätetä karsinaan seisomaan yksin varusteet päällä!
- Kuolaimet pestään hyvin jokaisen käytön jälkeen, myös kuolainrenkaat. Likaiset kuolaimet rikkovat hevosen suun.
- Satulavyöstä pyyhitään hiet (lähestulkoon kaikilla hevosilla on nahkavyöt jotka on erittäin helppo pitää puhtaana), likaiset varusteet hiertävät hevosia
- Viimeisen tunnin jälkeen suitset pyyhitään ja satulasta puhdistetaan kura/ pölyt. Jos varusteiden huoltaminen ei onnistu, jätäthän ne pesupaikalle, että ne voidaan puhdistaa ennen seuraavaa käyttöä.
Tallillamme järjestetään säännöllisin väliajoin hevosten hoito- ja käsittelykursseja, joissa harjoitellaan teemoittain hevosten hoitoa ja oikeaa käsittelyä.