Jutellaanko vähän eläinsuojelusta? 

20.04.2024

Olen jo pitkään halunnut kertoa meidän kuluneen 1,5 vuoden tarinan. Tapahtumat tuntuvat jo lähinnä häiriintyneeltä parodialta.

Hevosia on päästetty kirjanpidon mukaan 78 kertaa irti, niin tarhoista tallista kuin pihatosta. Kirjaa olen pitänyt hieman merkittävimmistä tapahtumista, niiden päälle on vielä jokunen kymmen kerta. Tiuhaa on ollut tahti.


Hevosia on juossut myös pitkin 130-tietä, eikä asialle ole tehty esimerkiksi poliisin osalta mitään, sinne ovat monet kerrat jääneet maantieliikenteen sekaan.

Tutkinnan osalta asialle ei tehty yhtään mitään, "keskeytettyjä" tutkintoja joihin ei ole edes todistusaineistoa vaivauduttu katsomaan. Hälytystilanteissa paikalle on tultu 3 kertaa, muutoin joko hätäkeskus tai poliisi on jättänyt hälytykset sikseen. 

Kuvassa ponit ovat klo 5.20 maantiellä, nopeusrajoitus 80km/h. Ponit jätettiin hälytyksistä sinne. Sain tiedon itse 7.30 ohikulkijalta, joka sattui olemaan hevosihminen, ja toimitti ponit talliin ja orin käytävältä karsinaan. Olin tallilla 7.50, matkalta soitin häkeen. Partio saapui noin 2 minuuttia ennen minua, silloin ensimmäisestä hälytyksestä oli kulunut 2,5h. 5.15 näen kameroista kun ponit juoksee tallista tielle, muuta asiaan liittyvää kameroista ei löydy. Helmikuun jälkeen hevosia ei ole päästetty irti. Kerron siitä tapahtumasta erikseen. 

Kun hevoset ovat tontilta juosseet maantieliikenteen sekaan, ne on siis pääosin sinne jätetty, niin ulkopuolisten kun minun soittamana. Tämä on pitkä stoori joka tulee sisältämään monta näkökulmaa. Maantielle eksymistä olemme monet kerrat ihmetelleet, tallin tontti rajoittuu 130-tiehen, mutta silti on erikoista että hevoset sinne eksyy. Joillain kerroilla jäljet lumessa ovat näyttäneet siltä että hevosia on autolla ajettu kohti tietä. Niistäkin myöhemmin lisää. 

Ennen kaikkea koen tärkeäksi kertoa tarinan ja tapahtumat jo eläinsuojelullisesta näkökulmasta. Se miten poliisi ja häke vaarantaa eläinten lisäksi tieliikenteen jättämällä hevoset juoksemaan maantielle, on toinen asia. Ja täysin heidän vastuullaan. Tuuria on ollut paljon mukana.

Valitettavasti tarinan kertominen on viivästynyt, sillä asia on vaatinut paljon selvitystyötä. Tuloksetta. Suurimmat ongelmat meidän tarinassa on itse tekijä, poliisi, hätäkeskus ja näitä valvovat viranomaiset. . 

Minulle on monin eri tavoin kerrottu kuinka tekisin jotain väärää kertoessani asiaa jolla on 1,5 vuotta vahingoitettu yritystäni, hevosiani ja minua. Tällä hetkellä, 16kk taistelun jälkeen, esitutkinta on salattu, se on toki niin salainen etten minä sen enempää kun todistajatkaan, tiedä siitä mitään. Esitutkintaa ainakaan tässä asiassa, runsaalla materiaalilla ja todistajajoukolla ei voi tehdä ilman kuulemista ja lisäaineistoa. Tähän mennessä asialle ei tosiasiassa ole tehty mitään. Siihenkin palaan myöhemmin. 

Yhdenkään yrittäjän ei tule millään alalla joutua tällaisen toiminnan kohteeksi, vähiten silloin kun yrityksen vahingoitettu kalusto ovat eläviä eläimiä. Kerrottavaa on paljon, koitan aloittaa jostakin. 

Vahinkoa kertominen ei voi enää enempää tehdä kun tapahtumat tähän mennessä ovat tehneet. 

WellDressage on hevosalan yritys, kuten jokainen sivuilla oleva tietää.  Hevosiin on kohdistettu erilaista vahingontekoa alkaen vuodesta 2020. Vahingontekojen takia olemme myös muuttaneet hevosten kanssa, myöhemmin ilmeni että tuloksetta. 

Vahingot ovat olleet erilaista hevosten, aitauksien ja tilojen vahingoittamista. Kun 15.12.2022 julkaisin uuden osoitteen alkoivat vahingonteot uudessa sijainnissa. 

Vahingonteolle ja häirinnälle löytyy paljon todisteita ja todistajia. Itse pidän erittäin todennäköisenä että sitä luonnollisesti harjoittaa samat henkilöt kun aiemminkin. Lisäksi siihen on paljon viitteitä ja todisteitakin, asiaa ihan objektiivisestikkin tarkastellessa. 

Hevoset eivät tietenkään käytä saksia, lennä, eivätkä tee sähkötöitä. Aitausten sähköjä on päivitetty moneen kertaan, kameroita lisätty tontille ja osalla hevosista on mm. sähkön loimen sisään siirtäviä loimia. Sähkö kiertää ja toimii, eikä yhdelläkään kaviokkaalla ole ollut ongelmia pysyä sähköissä, kaikki kunnioittavat sähköä. Sama sähkön kunniotus ja tarhoissa pysyminen on jatkunut 5.2.2024 jälkeen, niin kun kaikkina muinakin vuosina. 

Hevosille on aiheutettu paljon kipua, vahinkoa ja turhaa stressiä. Erityisesti kohteena ovat olleet orit, joilla saadaan vahinkoa mahdollisimman paljon aikaan. Toinen lempikohde on ollut Gaia, varsa joka menetti henkensä synnytyksessä, mutta saatiin elvytettyä. Gaia ja sen emä Salli ovat aiemmassa asuinpaikassa ykköskohde vahingonteoille. Niiden välittömässä läheisyydessä on uutena vuotena ammuttu raketteja ja niiden välittömässä läheisyydessä on kaadettu suuria puita, voisi sanoa että kutakuinkin hevosten päälle. Silloin ne tulivat läpi varsin ikävännäköisin seurauksin. Viimeisimpänä siirryttiin vahingonteossa, nyt Ilomäessä asuttaessa, miniponeihin ja kun nekään ei enää olleet saatavilla, päästettiin pihaton hevoset irti, sen jälkeen hiljeni. Se on myös tehtävä jossa poliisi oli tullut hälyttäessä paikalle. Sen jälkeen talli on siis hiljentynyt. Kerron näistä myöhemmissä teksteissä enemmän.

Rikosilmoituksia eläimiin kohdistuneista vahingoista ja sillä uhkailuista on tehty vuodesta 2022. Julkaisen niitäkin juttu kerrallaan. Rikosilmoituksia vahingoista on tehty 2023 ja 2024 kymmeniä, osa niistä on teillä tietämättömillä, osaan ei ole vaivauduttu edes asiaa avaamaan, tutkinta vain keskeytetty. Toki "keskeytetty", koska niitä ei ole myöskään suostuttu jatkamaan, vaan käsketty tehdä uusi rikosilmoitus. Sitten onkin siirrytty valittamaan rikosilmoitusten määrästä, niitä on kuitenkin kymmyniä ja kymmeniä vähemmän kun vahingontekoja. 

Vain yhteen rikosilmoitukseen on kirjattu yhtään mitään sen keskeytyksen lisäksi, siihenkin tiedon totaalisen väärin

Mihinkään niistä ei ole lausuttu ensimmäistäkään lausetta todistusaineistoista, epäillyistä tai tapahtumien kulusta. Yhdenkään rikosilmoituksen päätöstä en ole saanut pyytämättä. Yhteen on lausuttu puhelinkeskustelun myötä täysin epätosia asioita ja lehtiin kerrottu etten ole voinut kerto mitään rikokseen viittaavaakaan todistaa. Jokaiseen näistä tulen palaamaan tässä blogissa. 

Hälytystilanteissa on hälytykset jätetty joko jo hätäkeskuksen toimesta toimittamatta poliisille, tai viimeistään poliisin osalta jätetty hälytyksiin vastaamatta. Muutaman kerran on saavuttu paikalle, joka kerta minulle on poliisin toimesta kerrottu että he ovat tulleet Nurmijärven puolelta, tontti rajoittuu puoliksi Nurmijärvelle, puoliksi Hyvinkäälle. Tallin tontti rajoittuu 130-tiehen jossa nopeusrajoitus tallin kohdalla on 80km/h. Hevosia kaikissa kokoluokissaan on ollut lukuisia kertoja maantiellä juoksemassa vahingontekojen seurauksena. Tontilla on ollut myös jälkiä joiden perusteella voi ajatella että hevosia on ajettu autolla kohti tietä tai jalkaisin viety ulos tontilta, ne teot ovat kohdistuneet poneihin, oreja tämä yksilö/ yksilöt evät ole uskaltanut kuljetella, jäljistä päätellen. 

Tontilta on löytynyt verta, juotuja kaljatölkkejä, avaamattomia kaljatölkkejä, mattoveitsiä avattuna hevosten jaloista, renkaanjälkiä juuri sataneessa lumessa, kengänjälkiä joissa koko ei sovi kenenkään tontilla liikkuvan jalkaan, avattuja portteja, avattuja karsinan ovia, kesken jääneitä porttien avauksia, leikattuja talvilankoja, kameroita revittynä irti paikoiltaan, kameroita vahingoitetuilla muistikorteilla, sähköt pääkytkimestä poistettuja, irrotettuja sähköpaimenia ym. Onpa yksi riistakameroista kadonnutkin, ja itse löytänyt tiensä takaisin hyllyyn josta se 2kk puuttui. Lisäksi kameroihin on jäänyt autoja rekisterinumeroineen, autoja muutoin tunnistettavassa muodossa ym. Mitään todistusaineistoa ei ole koskaan lausuttu ensimmäiseenkään rikosilmoitukseen.

Yhden kerran koko aikana on ollut jäljet jotka täsmäävät siihen että hevonen on tullut läpi tarhasta, se tapahtuma löytyi kamerasta ja kyseinen hevonen oli muiden hevosten luona, keskellä kirkasta päivää. Ei mystisesti juoksemassa maantielle säkkipimeässä.

Muissa tapahtumissa ei ole viitteitä siihen että hevoset ovat tulleet mistään itse, muilla kerroilla kameroissa on myös katkoja eikä ensimmäistäkään kertaa löydy kameroista miten ne hevoset olisivat tulleet sieltä. Tämä on vitsikkäin kohta, esitetään että kameran estäminen olisi jotain suurta mystiikkaa. Yhden kameran hinnalla saa häirintälaitteen joka estää kameroiden toiminnan, niistä on HS kirjoittanut "vain" vuodesta 2016. Joka tapauksessa, kamerat eivät kuvaa kun jotain tapahtuu, se siitä. Poliisi varmasti vuonna 2024 tuntee tekniikkaa enemmän kun random-kyseenalaistaja. Ja toki kameroihin on joissain tilanteissa jäänyt kaikenlaista, sitä kuitenkaan ei ole löytynyt kun hevosia päästetään irti. Toki sitä tehdään myös pimeän aikaan. Rikosuhripäivystys osaa kyseenalaistajille kertoa tästä enemmän, sinne soittaminen taisi olla ihan ilmaista. Itse en enää kyseenalaistamiseen jaksa palata, eläinsuojelullisesta näkökulmasta keskustelen mielelläni. 

Olen eläinten liikkeitä etsiessä jonkun verran keskustellut kyseenalaistajien ja epäilijöiden kanssa aiheesta, mutta siihen en sen enempää jaksa energiaa käyttää. Kenelläkään ei tietenkään ole tarjota satukirjan tarinoita kummempaa selvitystä tapahtumille. Itse en hevosiani pidä huolimattomasti, unohtele maantielle tai ovia auki karsinoista. Meidän asiakaskunta tietää kyllä kuinka rasittavan tarkka olen turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Onhan tallissa oreja, tammoja, varsoja ja ruunia, sillä hevoskalustolla vahingot voivat olla varsin tuhoisia. 

Olen työskennellyt hevosalalla vuodesta 1999 ja hevoset ovat aina asuintontillaan pysyneet. Olen myös helmikuussa 2024 tehnyt tiettyjä toimia joiden jälkeen hevoset ovat pysyneet siellä minne ne on jätetty, kuten kuluneet 24 vuotta aikaisemminkin. Ne toimet kohdistuivat tiettyihin ihmisiin. Kaikkea ei valitettavasti voi vielä selvittää, onhan vielä toivoa että se esitutkinta olisi todella olemassa ja kesken. 

Tämä 1,5 vuotta kestänyt tarina sisältää paljon laiminlyöntejä ja varsin asiatonta käytöstä myös viranomaisten puolelta. Siksi en voi jättää kertomatta tätä asiaa. Toiminta on estänyt täysin elinkeinon harjoittamisen, vaarantanut niin eläinten kun tielläliikkujien hengen, sisältänyt pitkään jatkuvaa, ulkopuolisen harjoittamaa eläinten tahallista vahingoittamista, jatkuvaa yksityisalueelle tunkeutumista ja tosiasiassa eläinten heitteillejätöksi katsottavaa toimintaa. 

Tallin kohdalla, 130-tiellä on ollut usein liikenne seisahduksissa, pitkät autojonot, hoitamatta jätetyt hälytystehtävät ja minä metsästämässä hevosia maantieltä satunnaisten ohikulkijoiden kanssa, tai yksin.

Tämä tarina tulee sisältämään monta osiota, monen eri toimijan osalta. Haluan kertoa sen, tarjoaa se siten ilkeämielisille viihdettä tai ei. Vahingot ovat mittavia, tekijät ovat kyllä onnistuneet hienosti työssään, siitä heille toki kaikki kunnia. 

Eläinsuojelu on aina ollut lähellä sydäntäni ja koko yrityksen toiminta perustuu eläinten hyvinvointiin pohjautuen, nimeä myöten. En mitenkään voi jättää tämän tasoista kokonaisuutta kertomatta. Varsinkaan kun se sisältää varsin mittavat määrät vähintään kyseenalaista toimintaa myös viranomaisilta. Jolla on tosiasiassa suoranaisesti myötävaikutettu vahinkojen jatkumiseen. Kirjoitan niitä asia kerrallaan, niitä on hurjat määrät. 

Tarinan edetessä valkenee miksi törkeimpänä pidän jo poliisin toimintaa. Poliisi on eläinsuojelun osalta ylintä valtaa käyttävä viranomainen jonka toimiin ei voi puuttua yksikään eläinsuojeluviranomainen. Eikä vieläolelöytynyt innokasta juristiakaan tähän hommaan. Vaikka poliisi onkin kehoittanut juristiin olemaan yhteydessä. Me varmasti kaikki tiedämme että rikokset ja niiden tutkinta kuuluu kuitenkin poliisille ja syyttäjälle, ei yksityisille lakimiehille. 

 Oikeusasiamies on asian suhteen ylin viranomainen, mutta he eivät kysyttäessä tiedä edes sitä kuuluuko hevonen jättää maantielle. Maantielle ei kuulu sen enempää rikoksen seurauksena pesukone, auto kun hevonenkaan. Vähiten se hevonen joka on elävä olento ja tappavan vaarallinen myös maantieliikenteelle.

Jostain syystä on kuvitelma että minulla olisi rikoksen uhrin asemassa vaitiolovelvollisuus mm. poliisin toiminnasta tai tästä tapahtumasta. Niin ei tietenkään ole, sen sijaan poliisilla on vaitiolovelvollisuus mm. rikosilmoituksistani. Niitä tietoja on kuitenkin ollut poliisin ulkopuolella ja jopa Aamupostiin lausuttuna, ikävä kyllä, virheellisin tiedoin.

Poliisin toiminnan osalta olen ollut yhteydessä; Valvontaeläinlääkäriin, SEY, Oikeutta eläimille järjestöön, poliisihallitukseen, oikeusasiamieheen sekä rikosilmoituksen myötä syyttäjään. Kerron tulevissa kirjoituksissa miten se on sujunut. Eläinsuojeluun olen suurimmilta osin pettynyt. 

Olen jo pitkään "luvannut" kertoa tämän tarinan, tästä se alkaa. Oli se nyt hyväksi tai pahaksi. Samalla me jatkamme elämäämme ja yrityksen toimintaa, olettaen että nyt 2,5 kk hiljaisuuden jälkeen tontilla ei kulje enää yksikään asiaton henkilö. 

Avaan kuvien sisältökin enemmän, äkkiseltäänhän ne ei välttämättä kerro mitään, lähemmällä tarkastelulla paljonkin.